Aeres Hogeschool Dronten
thumbnail_Vrijloop kraamhokken voor Aeres Hogeschool

Vrijloop kraamhokken voor Aeres Hogeschool

Studenten Aeres Hogeschool Dronten kiezen voor MultiFarrow vrijloop kraamhokken.
Het varkensbedrijf van Aeres Farms -de praktijk/leeromgeving van Aeres Hogeschool Dronten- beschikt met de aanschaf van WellFarrowing-kraamhokken over de meest innovatieve vrijloop kraamhokken van Nederland.
“De nieuwe kraamhokken moesten aan twee belangrijke voorwaarden voldoen”, zegt Joel Mulderij, een van de vier studenten die betrokken zijn bij het varkensbedrijf: “Zo min mogelijk uitval van jonge biggen en maximaal welzijn voor zeug en biggen.”
Na overleg met installateur Nijenkamp en vloerenproducent Nooyen, hebben de studenten gekozen voor WellFarrowing vrijloop kraamhokvloer in combinatie met een MultiFarrow kraamhok.

Dit vrijloop kraamhok is voorzien van een beweegbare vloer voor de zeug.
In deze kraambox kan de zeug de eerste vijf dagen na het werpen rustig herstellen en is de kans dat de jonge kwetsbare biggen door de moeder doodgedrukt worden nihil.
Zodra de zeug in de box gaat staan, zorgen sensoren voor een signaal waardoor de vloer van de zeug naar boven beweegt en de biggen niet meer op de vloer kunnen klimmen waar de zeug staat. Zodra de zeug gaat liggen, zakt de vloer weer naar hetzelfde niveau als de biggen.
Na vijf dagen kan de zeug vrij rondlopen door het kraamhok.
De biggen zijn dan sterk en snel genoeg om de zeug te ontwijken als deze gaat liggen.”

De eerste resultaten met het WellFarrowing concept met Multifarrow kraamhok zijn zeer positief.
Joel: “De uitval van biggen is minimaal. Ook is het mooi om te zien dat dit kraamhok veel meer ruimte biedt voor het moedergedrag van de zeug.”
Het kraamhok heeft een vloer die voorzien is van een dikke zachte coating. “Deze vloer biedt veel comfort aan de jonge biggen waardoor er geen wondjes op de knieën komen.
De gezondheid van de biggen verbetert hierdoor.”

De studenten van het varkensbedrijf van Aeres Farms zijn trots dat ze als eerste in Nederland dit nieuwe innovatieve kraamhok in gebruik hebben genomen. “Met dit kraamhok laten we zien dat we als jonge ondernemers onze focus leggen op dierenwelzijn en duurzaamheid in combinatie met goede bedrijfsresultaten.
Op deze manier willen wij bijdragen aan de continue verbetering van de varkenssector en daarmee ook bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor de varkenshouderij in Nederland.”